Draghund

DRAGHUNDSPORT

Luleå Hundvänner har en nystartad draghundsgrupp och är ansluta till Svenska Draghundsportförbundet. Du som är medlem i Luleå Hundvänner kan nu tävla för klubben samt lösa tävlingslicens. Även om du har tävlingsambitioner eller inte så är du varmt välkommen att gå med i vår draghundsgrupp.

 

Vad är draghundsport?

Gillar du att cykla, jogga och åka skidor – och gärna tar hunden med dig? 

Att använda hundar för drag har gamla anor. Hundar har i delar av världen haft stor betydelse för transport av människor i varor t.ex. på Grönland, i Sibirien och i Alaska. Det ligger i människans natur att mäta sig med varandra och tävlingar med draghundar uppstod. Under guldruschen i Alaska var draghundstävlingar mycket populära och har sedan blivit kvar som en del av samhällskulturen där.

I Norden har draghundar framför allt använts som en fritidsverksamhet för att komma ut i naturen med hundar som drar släde eller pulka. I Sverige och andra länder med snösäkra vintrar har det utvecklats som en del av äventyrsturismen att köra eller åka hundspann. Samtidigt har en tävlingsverksamhet uppstått som med tiden kommit att organiserats som annan idrottsverksamhet med nationella förbund som tillsammans skapat övergripande internationella organisationer.

Olika dragstilar

Draghundsporten har genomgått en snabb utveckling till en modern idrott. Man tävlar i tre olika stilar: Vinter (snö): nordisk stil där föraren åker skidor efter hund(-ar) och slädhundsstil där flera hundar drar en släde och föraren står på släden. Barmarksstil: springa, cykla med en hund, sparkcykel (kickbike) med 1-2 hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Tävla i drag

För att tävla på officiella tävlingar inom draghundsport krävs Grönt Kort och tävlingslicens. Undantaget är motionsklasser. 

Draghundsportens säsong sträcker sig från 1 juli till 30 juni och licensperioden är densamma. Du löser alltså licens per säsong och inte per kalenderår. Du löser licens för den klubb du vill tävla för. Kostnaden för licens är 250 kr/period. 

Draghundsporten i Sverige organiseras av Svenska Draghundsportförbundet SDSF som är medlem i Riksidrottsförbundet och därmed är en del av idrottsrörelsen.


IMG_7203

Draghundsgruppen

Varmt välkommen att kontakta Draghundsgruppen om Du har frågor eller funderingar, intresse av att gå kurs eller anordna träning/tävling!


Facebook


Instagram


E-mail


Hitta till oss