Nosework

NOSEWORK

Luleå Hundvänner har en noseworkverksamhet under uppstart. Vi har ekipage som tävlar i klass 1 och 2. Vi har hittills arrangerat ett officiellt doftprov och haft cirkelträningar. Vi har för avsikt att utbilda en egen noseworkinstruktör för att kunna erbjuda medlemmar kurser.   

Foto: Kerstin Isaksson

Vad är nosework?

I den spännande hundsporten nosework får hunden använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. 

I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Nosarbete, spänning och stimulans

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Historia

Som hundsport har nosework sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar på i väntan på att de skulle få nya hem. Därifrån har nosework utvecklats till en tränings- och tävlingsform många sällskapshundar har stor glädje av. Intresset ökar stadigt och sedan 1 januari 2017 är nosework en officiell hundsport i Sverige. 

Tävla i nosework

Om du vill tävla i nosework måste hunden först klara ett doftprov, som den tidigast får utföra vid 10 månaders ålder. Därefter är den välkommen att börja tävla efter att den fyllt ett år. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Noseworkgruppen

Varmt välkommen att kontakta Noseworkgruppen om Du har frågor eller funderingar, intresse av att gå kurs eller anordna tävling!


Facebook


Instagram


E-mail


Hitta till oss