Lydnad

LYDNAD

Luleå Hundvänner har en aktiv rallylydnads- och lydnadsverksamhet, med ekipage som tränar och tävlar på alla nivåer. Vi arrangerar ett antal officiella tävlingar varje år, både utomhus och inomhus.  Under utomhussäsongen erbjuds möjlighet att träna på skyltar och lydnadshinder i Bensbyn på vår plan. Det finns möjlighet till inhängnad. Det är är fritt fram för klubbens alla medlemmar att träna på banorna, så länge de inte är bokade för kursverksamhet. Inom en snar framtid kan vi även erbjuda träning inomhus året om i vår inomhushall.  

Redskapen är våra gemensamma och det är viktigt att vi tar hand om den! Om olyckan skulle vara framme och något går sönder behöver rallylydnads/lydnadsgruppen få veta detta för att kunna åtgärda det. 

Foto: Ellinor Kaati

Vad är lydnad?

I lydnad står samarbete, precision och följsamhet i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Vill du lära din hund att gå vid din sida och följa dig i olika vändningar? Sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på med stor precision? Eller identifiera mattes eller husses doft? Då är är träning för lydnadstävling något för dig!

Samarbete, precision och följsamhet

När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment.

Historia

Lydnadsprov kom till Sverige på 1960-talet och är därför den äldsta av våra allmänna hundsporter. Den 1 januari 2017 bytte hundsporten namn från lydnadsprov till lydnadstävling. Tävla i lydnadDet går att tävla i fyra olika klasser: startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. Först när du får tillräckligt höga poäng kan du bli uppflyttad till nästa klass. För att få delta i startklass ska hunden har fyllt 10 månader. I övriga klasser är åldersgränsen 12 månader. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Rally/lydnadsgruppen

Varmt välkommen att kontakta Rally/Lydnadsgruppen om Du har frågor eller funderingar, intresse av att gå kurs eller anordna tävling!


Facebook


Instagram


E-mail


Hitta till oss