Rallylydnad

RALLYLYDNAD

Luleå Hundvänner har en aktiv rallylydnads- och lydndadsverksamhet, med ekipage som tränar och tävlar på alla nivåer. Vi arrangerar ett antal officiella tävlingar varje år, både utomhus och inomhus.  Under utomhussäsongen erbjuds möjlighet att träna på skyltar och lydnadshinder i Bensbyn på vår plan. Det finns möjlighet till inhängnad. Det är är fritt fram för klubbens alla medlemmar att träna på banorna, så länge de inte är bokade för kursverksamhet. Inom en snar framtid kan vi även erbjuda träning inomhus året om i vår inomhushall.  

Redskapen är våra gemensamma och det är viktigt att vi tar hand om den! Om olyckan skulle vara framme och något går sönder behöver rallylydnads/lydnadsgruppen få veta detta för att kunna åtgärda det. 

Foto: Kerstin Isaksson

Vad är rallylydnad?

 

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. 

Samarbete, kontakt och glädje

När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Historia

Rallylydnaden började utvecklas under 2000-talet med målet att hitta en hundsport som kunde attrahera många typer av hundägare. I Sverige blev det en officiell hundsport 1 juli 2011. Det har snabbt blivit en av våra mest populära hundsporter med tusentals starter varje år.

Tävla i rallylydnad

Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader. Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat.

Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Rally/lydnadsgruppen

Varmt välkommen att kontakta Rally/Lydnadsgruppen om Du har frågor eller funderingar, intresse av att gå kurs eller anordna tävling!


Facebook


Instagram


E-mail


Hitta till oss