Agility

AGILITY

Luleå Hundvänner har en aktiv agilityverksamhet, med många ekipage som tränar och tävlar på alla nivåer. Vi arrangerar ett antal officiella tävlingar varje år, både utomhus och inomhus. Klubbens egna instruktörer håller kurser på alla nivåer. Under utomhussäsongen erbjuds möjlighet att träna på en komplett agilitybana i Karlsvik på våran plan. Det finns möjlighet till inhängnad. Det är är fritt fram för klubbens alla medlemmar att träna på banorna, så länge de inte är bokade för kursverksamhet. 
Hinderparken är vår gemensamma och det är viktigt att vi tar hand om den! Om du är osäker på hur hinder ska användas kan du kontakta agilitygruppen för att få instruktioner. Om olyckan skulle vara framme och något går sönder behöver agilitygruppen få veta detta för att kunna åtgärda det. Agilityhinderna är tillför hundar och endast hundar. Medföljande barn får under inga omständigheter klättra eller leka på/i/med hindrena då de är anpassade för hundar och inte människor. 

Vad är agility?

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta.

Gungbräda, slalom, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Hög fart och stämning

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.

Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Det är viktigt med så väl uppvärmning som nedvarvning vid träning. Vänta med de påfrestande övningarna tills hunden är färdigvuxen för att inte skada hunden. 

Historia

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och det anordnas kurser och tävlingar över hela landet.

Tävla i agility

Agility är en av de populäraste hundsporterna med över 100 000 tävlingsstarter varje år. Tävlingarna är öppna för alla hundar som fyllt 18 månader. Hundarna kan tävla i både agility- och hoppklass, och är även uppdelade i olika storleksklasser (xs-xl). Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.


Agilitygruppen

Varmt välkommen att kontakta Agilitygruppen om Du har frågor eller funderingar, intresse av att gå kurs eller anordna tävling!FacebookInstagramE-mailHitta till oss